Yoga als levenskunst

Reshma Gayadin-Bahadoer

Ik werd benaderd door Hindorama om een stuk te schrijven over mijn werk als yoga docente en facilitator in bewustwording. Eerlijk gezegd vond ik het in eerste instantie best spannend. Een stuk schrijven voor een publiek dat grotendeels bestaat uit Hindostanen.

Wat zat er toch achter deze lichtelijke spanning? En toen kwamen de vragen: zijn Hindostanen niet extra kritisch naar elkaar toe? Zijn de verwachtingen onderling toch niet stiekem net iets hoger dan die bij Jan of Truus? Na een diepe zucht liet ik deze gedachten, gebaseerd op mijn aannames, meteen los. Want ik ben niet mijn gedachten! Deze fase is de Hindostaanse gemeenschap toch al voorbij? Een gevoel van vertrouwen kwam omhoog. Er is onderling meer openheid ontstaan naar elkaar toe en naar de manier waarop wij ons als individu presenteren naar buiten toe. Hoe wij op onze eigen(wijze) manier een bijdrage leveren aan de gemeenschap. Op een manier dat we elkaar op een respectvolle manier kunnen blijven motiveren en inspireren.

Hopelijk kan mijn artikel bijdragen tot motivatie en inspiratie en tot het zien van yoga als een vorm van levenskunst. Een levenskunst die uiteindelijk resulteert in bewustwording en in een weg naar vreugde. Door het lezen over yoga en bewustwording worden onbewust zaadjes geplant. Iets wat in de toekomst, na wat aandacht en compassie, kan worden geoogst. Wat je zaait, zul je oogsten. In het Hindoeïsme beter bekend als Karma. Karma heeft soms nog een negatieve lading. Maar Karma staat voor actie die resulteert in een gevolg. Elke keuze, in woord en in daad, zelfs elke gedachte heeft gevolgen.

Wie ben ik?
Ik ben Reshma Gayadin-Bahadoer, geboren en getogen in Utrecht. Ik ben getrouwd met mijn grote liefde Manoj Gayadin. Al meer dan 20 jaar bewandelen we samen liefdevol en in saamhorigheid ons gezamenlijk levenspad. Wij zijn gezegend met twee geweldige dochters. Sinds vier jaar heb ik mijn praktijk Sereen zijn in Utrecht. Ik geef stoelyoga binnen bedrijven en aan 55-plussers. Ik ben facilitator op het gebied van bewustwording en geef diverse workshops hierover. Ook geef ik Virtue Yoga, hierover straks meer.

Het opzetten van mijn praktijk was niet een voor de hand liggende keuze. Dit is een lange reis geweest van zelfontwikkeling, doorzettingsvermogen en passie. Hiervoor heb ik jaren met heel veel plezier gewerkt als Property manager bij een vastgoedbedrijf. Vastgoed is altijd mijn passie geweest. Toch merkte ik dat ik mezelf kwijtraakte. Er was een disbalans ontstaan tussen mijn werk en mezelf. Mijn rust vond ik bij mijn gezin en ik trok mezelf geregeld terug op mijn yoga mat om te mediteren en om mijn Asana’s (yoga houdingen) te beoefenen. Toch bleef de disbalans. Ik bleef met doorzettingsvermogen en passie voor mijn werk inzetten. Dit resulteerde uiteindelijk in een ongeval op mijn werk. Het was alsof ik een teken kreeg. Ik werd als het ware gedwongen om een stap terug te nemen.

Ik ben uiteindelijk vanuit het denken naar het voelen gegaan. Wat heb ik nu nodig? Wie ben ik echt? Dus niet de vrouw van, de dochter van, de moeder van, maar wie ben ik echt? En op welke manier kan ik een bijdrage leveren aan de gemeenschap, vanuit liefde en compassie? Ik ben me toen verder gaan verdiepen in de yoga filosofie en ik bleef mijn yoga beoefenen. Mijn lichaam werd steeds sterker. Ik voelde steeds meer wat ik nodig had. Ik ben echt totaal anders gaan denken. Er manifesteerde zich zoveel moois. Toen wist ik het: dit wil ik delen met anderen! Ik wil mensen handvatten aanreiken zodat ook zij dit kunnen ervaren. Vastberaden ben ik toen naar Spanje gevlogen om de opleiding tot yoga docente te volgen om daarna als Yoga Alliance professional aan de slag te kunnen. Ik heb diverse trainingen gevolgd op het gebied van het bevorderen van ons geestelijke welzijn en bewustzijn. En dit was de start van mijn praktijk Sereen zijn.

Kunst van matigheid en balans
Mijn geleerde les: je kunt alles bereiken in het leven, je werk met passie doen, zolang je de kunst van matigheid kunt inzetten en zo alles in balans houdt. Ik merk in de praktijk dat yoga en bewustwording helaas nog bestempeld wordt als iets zweverigs, iets wat ondefinieerbaar is. Yoga heeft zijn oorsprong in India; in het westen wordt yoga al jaren beoefend. Soms als een hype. Er zijn inmiddels diverse stromingen, van yoga met geiten tot bier yoga (ja, het bestaat echt!). Yoga is nu meer een fysieke work-out geworden, zonder dat er aandacht wordt gegeven aan het innerlijke welzijn.

Juist met de combinatie van yoga houdingen (Asana’s), ademhaling (Pranayama) en meditatie (Dhyana) zal je een bewustwordingsproces in gang zetten. Asana’s ondersteunen je om gezonder en fitter te worden en fit te blijven. Meditatie helpt je hoofd tot rust te brengen wat resulteert in afstemming op je hoger innerlijke. Pranayama is ademhaling. Observeer deze eens. De manier van ademhalen zegt veel over je manier van leven en je gemoedstoestand. Wist je dat de doorgewinterde Yogi’s in India hun levensjaren tellen aan de hand van het aantal keren dat ze ademhalen? Hoe rustiger de ademhaling hoe meer balans, hoe langer je jeugdig blijft. Wie wilt dat nou niet?

In mijn praktijk geef ik Virtue (deugden) Yoga. In deze yoga vorm zijn diverse stromingen samengebracht, zoals Hata Yoga, Dru Yoga en Yin Yoga. Er wordt een deugd als thema besproken als zelfreflectie, zoals veerkracht, vertrouwen, loslaten of openheid. Deze deugden zijn gebaseerd op de Yama’s en Niyama’s uit de yoga filosofie. Deze deugden helpen de westerse mens de soms moeilijke yoga filosofie te begrijpen. En wat natuurlijk fijn is, is om deze toe te passen in de dagelijkse snelle maatschappij waarin wij leven.

Misvattingen
“Waarom zouden mensen meer yoga moeten beoefenen?”, krijg ik vaak als vraag. Dan zeg ik meteen, er is geen moeten in yoga. De eerste stap naar yoga is een bewuste keuze om een veranderingsproces in je leven in gang te zetten. Het doel van yoga is het integreren van alle lagen van “als het ware” het leven: het verenigen van de lichamelijke, emotionele, psychologische en spirituele lagen. Yoga is een manier van leven: je houding, hoe en wat je eet, hoe je loopt, hoe je praat en hoe je met anderen omgaat. Weet dat ons handelen voortkomt vanuit ons denken. Wanneer je negatieve gedachten hebt, ga je ook vaak ernaar handelen. Als het ware creëer je je eigen wereld. Vanuit de yoga filosofie wordt gezegd, “zo binnen, zo buiten”.

Er bestaat ook een misvatting dat je je benen al in je nek moet kunnen leggen om yoga te beoefenen. Je kunt altijd met yoga beginnen, al ben je net zo flexibel als een stalen deur. Ik geef in mijn praktijk aan diverse mensen van alle leeftijden les. Stoelyoga is met name voor ouderen en mensen met gezondheidsklachten een laagdrempelige vorm van yoga. De oudste deelneemster is 91 jaar. Een mooi voorbeeld dat je nooit te oud bent om de eerste stap naar yoga te zetten. Laat deze woorden tot je komen, laat ze bezinken en wie weet begint jouw reis naar je eigen innerlijke Guru.

Namaste, het licht in mij, groet het licht in jou.

Nadere informatie: www.sereenzijn.nl

TOP