In juni is het precies 146 jaar geleden dat de eerste lichting Hindostaanse contractarbeiders uit India in Suriname voet aan wal zetten. Zij vertrokken met het zeilschip Lalla Rookh ( de Tulpenwangige) van de havenstad Calcutta ( nu Kolkata) en kwamen na een zeereis van liefst drie maanden, op 4 juni1873 in Suriname aan. De 401 Hindostaanse contractarbeiders werden op 5 juni 1873 ontscheept.
Daarom is 5 juni de dag geworden waarop de Hindostaanse immigratie wordt gevierd. Daarna, tussen 1873 en 1916, zijn er nog 63 scheepstransporten geweest waarin ruim 34.000 Hindostaanse contractarbeiders arriveerden. De meerderheid vestigde zich voorgoed in Suriname en ongeveer een derde keerde terug naar India. De vrij geworden Hindostaanse contractarbeiders werden gaandeweg landbouwers.
Hun nakomelingen drongen door in alle sectoren van de Surinaamse samenleving en werden de grootste bevolkingsgroep. Een deel emigreerde naar Nederland. Hun kinderen en kleinkinderen vormen nu de meerderheid van de Hindostaanse bevolking.
Zowel in Suriname als in Nederland vieren Hindostanen de immigratie dag ter herinnering aan hun moedige en ijverige voorouders. Zij herdenken ook hen die slachtoffer zijn geworden: een aantal zijn doorgeschoten tijdens opstanden en anderen zijn door uitputting en ziekten overleden. Ook Hindostanen geboren in Nederland moeten de Hindostaanse immigratie vieren en herdenken.Voor emigratie van Hindostanen naar Nederland bestaat geen bijzondere datum, omdat velen in verschillende perioden naar Nederland zijn gemigreerd. De website Hindorama.com wordt dan ook gelanceerd ter gelegenheid van 146 jaar Hindostaanse immigratie.