Viering eerste lustrum Shiv Parthiv puja

Sabitrie Gangapersad

Paramaribo – Honderden mensen hebben het afgelopen weekend meegedaan aan de Shiv Parthiv puja. Bij de afsluiting van de driedaagse dienst, stonden bezoekers in de rij om een laatste offerande te brengen aan de kleien Shivling als  symbool voor het universum. Het beeld werd overladen met melk, honing, ghee, water en bloemen. Daarna werd het feestelijk in de Surinamerivier gelaten.

Zegen
Elke bezoeker ontving als zegen een rudraksha kraal, waarmee de Shivling eerder was aangekleed. In de afgelopen vijf jaar heeft de Shiv Parthiv puja, voor harmonie en vrede in het universum, een speciaal plekje verworven. “De eerste dag versierden we de Shivling met Belwabladeren. De tweede dag kleedden we het aan met Rudraksha kralen, die speciaal uit India zijn overgevlogen. Op de derde dag gebruikten we lokale vruchten en Madarbloemen” , vertelt pandit Sherwankoemar Ramsoedit Tewarie van Sanatan Dharma Maha Sabha. Het beeld dat drie dagen in de Shri Vishnu mandir aan de Koningstraat werd aanbeden, is zondagmiddag na een speciale ceremonie bij Utopia aan de Anton Dragtenweg, te water gezet.

Harmonie en vrede
Tijdens de lezingen over het thema ‘Shiva en het universum’ is uitgelegd dat Shiva schept, onderhoudt en alles weer tot zich neemt. “Shiva is de kosmos zelf. Wij zijn uit de vijf oerelementen gemaakt, waarin God ook zit. Als we bovenzinnelijk worden, dan zullen we beseffen dat wij ook zijn, wat Hij is. We moeten onszelf herkennen en weten waarvoor we hier zijn”, verduidelijkt Ramsoedit Tewarie.  Volgens pandit Jaswant Jagbandhan van de Shri Lakshmi Narayan mandir Zoetermeer, kan van Shiva veel worden geleerd over saamhorigheid. Niet voor niets wordt Shiva soms afgebeeld met tegenstrijdigheden. “Je ziet Shiva met de slang, zijn gemalin Parvati, zijn zonen Ganesh en Kartikey met hun voertuigen, de koe, de leeuw en godin Ganga in zijn haarlokken. Ganesh heeft de muis als voertuig, wat een prooi is voor de slang. En de leeuw heeft de koe als prooi. Maar je ziet dat waar Shiva aanwezig is, iedereen in harmonie leeft. Ons leven zit ook vol tegenstrijdigheden. De harmonie kan komen met het goddelijke.”

TOP