Videoboodschap van minister Grapperhaus t.g.v. Geboortedag Mahatma Gandhi

Minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus

Vanaf 2007 wordt jaarlijks op 2 oktober, de geboortedag van Mahatma Gandhi, de Internationale Dag van Geweldloosheid gevierd. Mahatma Gandhi was naast de leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging pionier in de toepassing van het principe van geweld­loosheid. Het principe van geweldloosheid – ook wel geweldloos verzet genoemd – verwerpt het gebruik van fysiek geweld om sociale of politieke verandering te bewerkstelligen. Gandhi is nog steeds een bron van inspiratie voor geweldloze bewegingen voor burger­rechten en sociale verandering over de hele wereld.

Gandhi’s daden, waaronder het aanmoedigen van massale burgerlijke ongehoorzaamheid aan de Britse wet zoals bij de historische Zoutmars van 1930, waren ingegeven door zijn overtuiging dat het onverstandig is om te proberen geweld te gebruiken om een ​​vreedzame samenleving tot stand te brengen. Gandhi was van mening dat Indiërs geen geweld of haat mochten gebruiken in hun strijd voor vrijheid van kolonialisme.

Volgens de resolutie van de Algemene Vergadering van 15 juni 2007, waarin de herdenking werd ingesteld, is de Internationale Dag een gelegenheid om de boodschap van geweldloosheid te verspreiden. De resolutie bevestigt nogmaals de universele relevantie van het beginsel van geweldloosheid en spreekt de wens uit dat de mensheid groeit naar een cultuur van vrede, tolerantie, begrip en geweldloosheid.

Op 2 oktober organiseerde de Stichting Standbeeld Mahatma Gandhi in samenwerking met de Gemeente Den Haag, de Ambassade van India en de Carnegie-Stichting de ‘International Day of Non-Violence’. De hoofdspreker, Minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, gaf bij deze gelegenheid zijn mening over de bekladding van het standbeeld van Mahatma Gandhi in Amsterdam in juni van dit jaar.

Met de onderstaande link ziet u de video opnamen van de toespraak.

Videoboodschap van minister Grapperhaus: https://youtu.be/-uM0kQRjJ0U

Met dank aan: Bikram Lalbahadoersing

Uw reactie kunt u HIER naar toe sturen o.v.v. uw naam, woonplaats en e-mailadres.

TOP