De derde editie van LaLaLand, het festival dat India naar Nederland brengt, vindt dit jaar plaats op zaterdag 5 en zondag 6 juli in Ruigoord Amsterdam. Initiatiefnemers van het festival zijn Lalita van Lamsweerde en Noreen van Holstein. Hindorama sprak met hen.

Noreen van Holstein en Lalita van Lamsweerde-de Goederen
Toen Lalita van Lamsweerde als kind thuis de klanken van de sitar hoorde, wist zij nog niet dat deze muziek veertig jaar later de kern zou vormen van een festival dat zij samen met Noreen van Holstein zou oprichten. Haar vader, Felix van Lamsweerde, was de enthousiaste pionier die in de jaren ’50 klassieke Indiase muziek en dans naar Nederland bracht. Dankzij hem klonk de legendarische sitarspeler Ravi Shankar, de vader van Anoushka Shankar, al in 1957 voor het eerst in Nederland en direct op het belangrijkste podium van het land, namelijk in het Concertgebouw. Nu, ruim zestig jaar later, klinkt diezelfde spirit door op LaLaLand Festival, dat het veelzijdige India naar Amsterdam brengt.
Een leven vol prachtige klanken
Felix van Lamsweerde raakte als veertienjarige gegrepen door Indiase klanken via All India Radio. Later studeerde hij culturele antropologie en vertrok met een beurs naar India. Hij legde later in Nederland voor het Tropenmuseum in Amsterdam de basis voor een afdeling in dit museum met niet-westerse muziek en dans. Tot die tijd had het museum zich vooral gericht op muziek en dans uit Indonesië. Van Lamsweerde organiseerde in de majestueuze zalen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen legendarische Indiase concerten van onder andere Dagar brothers (dhrupad), Vilayat Khan (sitar) en Hariprasad Chaurasia (bansuri fluit). Hij stond aan de wieg van de wereldmuziek, een term die hij overigens vreselijk vond. Klassieke Indiase muziek was voor hem net zo belangrijk als klassieke muziek van Mahler of Mozart, voor hem waren er geen verschillen, het ging hem louter en alleen om prachtige en betekenisvolle muziek.
“Thuis in Amsterdam en later in Bloemendaal was zijn passie voelbaar. Onze huiskamer veranderde regelmatig in een concertzaal; bezoekers zaten op kussens op de grond, terwijl topmusici uit India optraden.” De toen nog kleine Lalita was verantwoordelijk voor de kaartverkoop. Felix van Lamsweerde werkte tot aan zijn pensioen in het Tropenmuseum. Muziekkenners in het binnen- en buitenland roemden zijn betekenis als ambassadeur voor en kenner van de Indiase muziek in Nederland en daarbuiten.
* * *
WORKSHOP INDIASE DANSVERHALEN VOOR KINDEREN
Tijdens LaLaLand 2025 is er ook speciale aandacht voor kinderen. In samenwerking met uitgeverij Sampreshan en infosite Hindorama.com wordt er een inspirerende workshop georganiseerd naar aanleiding van het onlangs verschenen boek Nritya Katha – Indiase dansverhalen voor kinderen. In deze interactieve sessie maken kinderen kennis met Indiase dans en mythologie aan de hand van verhalen en beweging. Het boek biedt een toegankelijke manier om jonge generaties in aanraking te brengen met de rijke vertel- en danstraditie van India. Een waardevolle toevoeging aan het festivalprogramma die de brug slaat tussen educatie, erfgoed en plezier.
* * *
LaLaLand: een droom wordt werkelijkheid op 5 en 6 juli
Na het overlijden van haar vader in 2021 voelde Lalita de behoefte om zijn werk en passie voort te zetten. Zij besprak haar wensen met Noreen van Holstein met wie zij een diepe liefde voor India deelt. Lalita en Noreen kennen elkaar uit de tijd dat zij beiden daar woonachtig waren. Noreen woonde zeventien jaar in India, Lalita acht jaar. Noreen zette al in 2018 op de stranden van Goa in India het festival LaLaLand op. “In de zomer van 2023 brachten wij ‘the Magic of India’ voor het eerst naar Nederland. Wij vonden in Ruigoord Amsterdam de perfecte plek: een vrijplaats met een lange geschiedenis van Indiase inspiratie. En nu, anno 2025 vieren wij de derde editie van LaLaLand Festival op 5 en 6 juli.” Wat begon als een droom, is uitgegroeid tot een professioneel festival met meer dan vijftig artiesten, zes podia en duizenden bezoekers.
India voorbij stereotyperingen
“Met LaLaLand willen wij de rijke schakering van het hedendaagse India tonen. En mensen laten kijken voorbij armoede of Bollywood. India is de grootste democratie ter wereld, een technologisch zwaargewicht met een jonge en gedreven bevolking en een spirituele schatkamer. Op LaLaLand staan klassieke musici naast AI-kunstenaars, en spoken word performers naast yogameesters.”
Het festival verwelkomt dit jaar onder andere Saskia Rao-de Haas. De in India woonachtige cello virtuoos die net onderscheiden is met een lintje, treedt op over de hele wereld, van New York tot Australië. Zij heeft al 10 jaar niet in Nederland opgetreden. Andere klassieke topmusici dit jaar zijn fluitist J.A. Jayant, violist Sumanth Manjunath en sarod speler Ranajit Sengupta. Dansgezelschap Kalpanarts, tabla-speler Heiko Dijker en zangeres Tritha keren voor de derde keer terug en andere interessante artiesten zijn bijvoorbeeld AI-performer Hasan Shahrukh, de band Bombay Noir en DJ MOUS. Daarnaast verwelkomt het festival Bollywoodzangeres Hamshika Iyer en de bekende actrice Koel Purie.
Verder is er een extra uitgebreid yogaprogramma. Geïnspireerd door de levende tradities van India omvatten de sessies ochtendmeditatie, workshops, ademwerk, klankreizen en vel verschillende yogasessies onder leiding van gerenommeerde gidsen en leraren zoals Afke Reijenga, Tina Rumenović en Esmee Jiskoot. Yoga wordt hier niet gezien als lifestyle, maar als levensfilosofie. Deelnemers kunnen zich onderdompelen in eeuwenoude tradities die ook vandaag nog relevant zijn.
Verbinding met de Hindostaanse gemeenschap
De organisatoren vinden het ook belangrijk dat de Indiase diaspora, in het bijzonder, de Hindostaanse gemeenschap aandacht krijgt. Het is meer dan 150 jaar geleden dat de eerste Hindostanen uit India via contractarbeid naar Suriname kwamen en vervolgens zijn velen vanuit Suriname naar Nederland gekomen. “Met workshops, gesprekken en optredens wordt uitgebreid aandacht aan de Hindostaanse gemeenschap in Nederland en haar culturele nalatenschap besteed. Er is onder meer een optreden van de populaire Hindostaanse band Diamonds 2000. Het dansproject Wi Mato waarin de verbondenheid tussen India, Suriname en Afrika wordt verbeeld, beleeft zijn première.”
Eenheid in diversiteit
Het LaLaLand Festival biedt met zes podia een compleet spectrum van het hedendaagse India. “Een onmogelijke opgave”, zeggen Lalita en Noreen lachend. Het land met het grootste inwonersaantal ter wereld is volgens beiden extreem divers, zowel geografisch, cultureel als sociaal. “Maar vanuit de diepe spirituele traditie richten veel mensen in India zich in het dagelijks leven op verbondenheid, wijsheid en een streven naar eenheid in diversiteit. Dat willen wij graag laten zien tijdens LaLaLand”, aldus Lalita. Het motto van het festival is dan ook: Vasudhaiva Kutumbakam, oftewel De wereld is één familie.
Een festival voor iedereen
LaLaLand is niet alleen een cultureel evenement, maar ook een eerbetoon aan het levenswerk van Felix van Lamsweerde. Zijn nalatenschap leeft voort in de Felix Room. De sfeervolle en prachtige concertzaal op Ruigoord is voor twee dagen naar hem vernoemd. Topmusici en liefhebbers van Indiase klassieke muziek ontmoeten elkaar daar. Ook symboliseert LaLaLand de hechte banden tussen Nederland en India, tussen oud en nieuw, tussen spiritualiteit en technologie. Het festival is voor iedereen. Voor yogi’s en foodies, muziekliefhebbers en families. Bezoekers dwalen tussen chai-kramen, cricketvelden, danspodia en kunstinstallaties. Of ze nu komen voor de mantra circle of een techno-dj: er is ruimte voor devotie én dans.
Naar de toekomst
De organisatoren dromen ervan LaLaLand verder te laten groeien en nog meer mensen te verbinden. “Zoals Felix van Lamsweerde ooit India naar Nederland bracht, zo brengt het LaLaLand team nu het India van vandaag tot leven op Ruigoord. En op 5 en 6 juli dit jaar ontwaakt India weer in Amsterdam en iedereen kan meegenieten!” Aldus de bevlogen initiatiefnemers Lalita van Lamsweerde en Noreen van Holstein.
Meer informatie en tickets: www.lalalandfestival.nl
Foto’s: Coen Dijkstra
SPECIALE LEZERSAANBIEDING
Voor lezers van Hindorama is er een speciale aanbieding om kennis te maken met het India festival LaLaLand. Met de code ‘HINDOLALA5’ krijg je 5 euro korting op een dagticket (normaal 37,50 euro) of op een weekendpas (normaal 49,50 euro). Bezoek India in Amsterdam op zaterdag of zondag, of beide dagen. Op zaterdag opent de deur om 12 uur en gaat het programma door tot 22 uur. Op zondag starten we al om 9 uur met een prachtig ochtendconcert en yoga en sluiten we LaLaLand met een grand finale om 20 uur af.