Unieke boekpresentatie India and The Netherlands

Past, Present and Future van de Indiase ambassadeur Venu Rajamony

Wist u dat de eerste Indiër naar Nederland kwam in 1667? En dat de beroemde schilder Rembrandt van Rijn maar liefst 9 tekeningen gemaakt heeft van Moghuls, geïnspireerd door de Indiase miniatuurschilderijen? Of dat de Nederlandse VOC voor het eerst in India aankwam in 1602 en dat India daarmee een bijdrage heeft geleverd aan de Gouden Eeuw? Al deze wetenswaardigheden zijn nu bijeengebracht in een bijzonder mooi en fraai uitgegeven boek van de Indiase ambassadeur in Nederland. Venu Rajamony is nu ruim twee jaar ambassadeur van India in Nederland maar nu al zeer verknocht aan de bijzondere economische en vooral culturele band tussen deze beide landen.

In aanwezigheid van ruim honderd mensen van zowel Surinaams-Hindustaanse als Indiase afkomst werd onlangs het zeer lezenswaardige boek India and The Netherlands – Past, Present and Future – van de Indiase ambassadeur Venu Rajamony gepresenteerd. Deze bijzondere boekpresentatie was georganiseerd door Uitgeverij Surinen, in samenwerking met de Dienst Openbare Bibliotheek van de gemeente Den Haag en de Indiase ambassade. De activiteit vond plaats in de debatruimte van de openbare bibliotheek aan het Spui in Den Haag. Tijdens een zeer geanimeerde bijeenkomst hield de ambassadeur een inleiding over de totstandkoming van het boek. Vervolgens was er een vraaggesprek tussen de ambassadeur en oud-wethouder Rabin Baldewsingh over de inhoud van het boek. Daarna mochten de aanwezigen ook vragen stellen. Vervolgens werd er een exemplaar aangeboden aan zowel de Haagse openbare bibliotheek als aan Rabin Baldewsingh. Het geheel werd opgeluisterd met muziek door Lex Bholasing.

Venu Rajamony’s India and The Netherlands – Past, Present and Future – is een encyclopedisch boek over de 400 jaar durende relatie tussen India en Nederland en het interculturele erfgoed dat met deze band is ontstaan. Het boek belicht de belangrijke plaats die India inneemt in het Nederlandse wereldbeeld en de relatie tussen de twee landen die wordt gewaarborgd door sterke economische banden en levendige uitwisselingen op het gebied van cultuur, sport en yoga. Het boek geeft levendige momentopnamen van de relaties tussen de twee naties door de eeuwen heen. Het brengt persoonlijkheden tot leven die met hun bijdragen het Indo-Nederlandse discours hebben gevormd, soms zelfs ook met informatie die niet eerder bekend was. Het herinnert eraan dat India en Nederland vooral een culturele en intellectuele veerkracht delen, die de uitdagingen van de tijd hebben overleefd. Het boek benadrukt ook de bilaterale kracht tussen de landen en het wederzijdse potentieel voor de toekomst van zowel India als Nederland.

Vlak voor zijn recente staatsbezoek aan India werd het boek ook al aangeboden aan koning Willem-Alexander. De koning zei het volgende over het boek: “India is een zeer belangrijk land voor Nederland. Het schrijven van dit boek is een geweldige klus van de Indiase ambassadeur in Den Haag. Ik ben hem dankbaar dat hij veel te weten is gekomen over de geschiedenis van onze twee landen.”

Eerder is door Hindorama het monumentale boek van ambassadeur Rajamony ook besproken in een uitgebreid interview dat Chan Choenni en Radjin Thakoerdin onlangs met hem hadden. Zie het artikel elders op deze website. India and The Netherlands – Past, Present and Future – is zeer aan te bevelen. Het boek bevat een schat aan informatie over het cultureel erfgoed van India en Nederland en geeft ook veel inzichten in de politieke en economische verhoudingen tussen beide landen. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in India.

Het encyclopedisch boek kost € 39,99 en kan worden besteld bij www.bombayink.nl

Foto: Ranjan Akloe

TOP