Uitleg over het schilderij Mor (Pauw)
Na de lancering van de website Hindorama.com op 5 juni 2019 door Kanta Adhin, kreeg zij een schilderij als cadeau aangeboden door het oude en nieuwe team van Hindorama. Dit, als dank voor haar onbaatzuchtig inzet al die jaren ten behoeve van het glossy magazine Hindorama van en voor Hindostanen.
Het schilderij waarop een trotse pauw te zien is, is geschilderd door Ranjan Akloe. De schilder geeft de volgende uitleg over zijn werk dat is gebaseerd op het logo van 146 jaar Hindostaanse Immigratie waarin ook een gestileerde pauw is verwerkt in de 6.
“De pauw op dit schilderij is veel kleurijker uitgebeeld, waarbij de staartveren als een zwierige boog naar voren zijn gespreid. De pauw bewondert hierbij ook zijn veren. Vaak zien wij niet wat voor moois wijzelf hebben. Wij vergeten ook onze oorsprong en ook wat voor bagage wij meedragen. Van tijd tot tijd is het zeker gewenst jezelf een spiegel voor te houden. We kunnen stellen dat zelfreflectie en evaluatie een must zijn om veel beter te kunnen functioneren en te presteren. Ook hier geldt: Let’s do more, let’s show mor(e).”
Kanta Adhin vond het schilderij ook zeer toepasselijk voor het moment van de lancering van de nieuwe website. De Morkent ook veel symboliek kent, zowel in de oosterse tradities als in de westerse christelijke traditie. In de christelijke traditie wordt de pauw met een nieuw leven, de wederopstanding geassocieerd (vernieuwing van veren in de lente). In India staat de pauw symbool voor schoonheid, waardigheid, maar ook waakzaamheid (vanwege de staart vol ogen, die de hele omgeving overzien). Sarasvati, de godin van de rijkdom, wijsheid, wetenschap en kunst heeft de pauw als rijdier.
“Waardigheid, wijsheid en waakzaamheid zijn belangrijke begrippen voor behoud van de eigen cultuur in een multiculturele omgeving. Het is van belang de eigen cultuur niet op een kortzichtige wijze te willen beleven, maar ook oog te hebben voor de wijdere omgeving waarin we ons bevinden. Dat is precies ook wat Hindorama beoogt. Het achtervoegsel “rama” – zoals in cinerama, panorama – geeft aan dat het gaat om een wijde blik van Hindostanen op de samenleving”, aldus Kanta Adhin.
Logo 146 jaar Hindostaanse Immigratie
Op 5 juni 2019 hebben wij 146 jaar Hindostaanse Immigratie herdacht. In Suriname en ook in Nederland hebben wij rond 5 juni diverse activiteiten gehad om deze heugelijke dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan.
Wij van Hindorama, hadden bewust ook de datum van 5 juni gekozen om deze website, HINDORAMA.COM, te launchen. Zie fotoreportages en een verslag hiervan in het bibliotheek (videogalerie). Tijdens de launch & presentatie van deze website in Indian Business & Cultural Center (IBCC), Volmerlaan, Rijswijk is ook het logo van 146 HI geprojecteerd en besproken.
De ontwerper, Ranjan Akloe, geeft de volgende uitleg hierover:
Het inmiddels bekende logo is in 2013 gelanceerd bij de 140eherdenking. Dit op initiatief van de Nationale Commissie Hindostaanse Immigratie waar o.a. Stg. OHM en Culturele Unie Suriname (CUS) zitting in hebben.
Het logo is elk jaar erna creatief aangepast. Vorig jaar bij 145 is de 5 geassocieerd met de sikkel (haswa).
Dit jaar wordt de 6 gesymboliseerd met een trotse pauw. Met het credo: Let’s do more, let’s show mor(e)!
Betekenis van dit logo :
De 1 en 4 samen met de Surinaamse en Indiase vlag zijn gesitueerd in de vorm van de zeilboot LallaRookh met de 6 als een trotse pauw die zijn veren uitspreidt en tentoonstelt van “Kijk mij hier!”.
De pauw (mor) komt veelvuldig voor in de Indiase mythologie. Het credo “Let’s do more, let’s show mor(e)” spreekt voor zich. Laten we meer doen, laten we meer tentoonstellen! Onze voorouders hebben veel offers gebracht en hebben ons ook veel vaardigheden gegeven om ons verder te ontwikkelen.
Het gele driehoekige vlaggetje staat voor eenheid en hoop: áshá.
1873, het jaar waarin de Hindostaanse immigratie in Suriname begon, staat in het kielzog. India was zeer populair bij de Europeanen. Denk maar aan Marco Polo en ook aan Columbus die een alternatieve route zochten naar India. In dit geval zijn samen met de immigranten daadwerkelijk al de schatten, kunst, cultuur, specerijen etc. meegekomen naar Suriname. Dit wordt uitgebeeld met een kwart gedeelte van de Ashoka Chakra in het voorruim van de boot. Dit symbool is te zien op de vlag van India, die ook trots is afgebeeld op het boegbeeld.
Voorts kunnen we (heel subtiel) de 1 zien als het kruisteken, de 3 als het AUM-teken. Het moslim- teken, de maan is ook te vinden in de gebogen vorm van de pauw (6). Dit was ook te zien in de sikkel (5) bij 145.
De 8 als het goed- teken oftewel het oneindig teken.
De 7 zit vast verankerd aan de golven. De 7 staat voor de haak, de ‘kubri’, van de landbewerkers. De ‘kubri’ is een werktuig die het werken vergemakkelijkt. Voor mij staat dit symbool voor innovatie/creativiteit van de landbouwers.
Vanaf 1873 zijn wij in Suriname verankerd en hebben dit land mee helpen opbouwen. Los van alle misbruik en uitbuiting door de kolonisatoren, hebben onze voorouders van dit land toch een land van Rama proberen te maken.
De 2 golvende strepen hebben de kleur van de Nederlandse vlag, omdat veel afstammelingen van de immigranten tegenwoordig ook in Nederland wonen. Het diaspora land dat een speciale band heeft met Suriname.