Suriname etaleert verbondenheid met Ayodhya

Sabitrie Gangapersad

Shri Ram Mandir (Ayodhya, India)

De Shri Sanatan Dharm Maha Sabha Suriname heeft in de Shri Vishnu mandir een speciale gebedsdienst gehouden om de verbondenheid met Ayodhya te etaleren. Hindoes over de hele wereld zijn enthousiast over de eerste aanzet voor de bouw van de Ram mandir in India. Premier Narendra Modi, die op 5 augustus meedeed aan de bijzondere vereringsceremonie van moeder aarde, zegt dat de nieuwe tempel een modern symbool wordt van de Indiase cultuur.

Pandit Bisnoetjaran Nandoe Tewarie

Verbroedering
De ceremonie in Ayodhya werd rond middernacht door velen in Suriname gevolgd via Sanatan Dharm televisie. Daags daarna is de dienst in de Vishnu mandir in Suriname ook live uitgezonden via News 18 in India. Hindoes over de hele wereld werden opgeroepen om dia’s aan te maken en te bidden. “Toen we afgelopen maart in India waren met een groep pandits, hebben we een beetje aarde van Ayodhya en een beeld van Ram als baby (Ram lala) meegenomen. Vandaag vindt hier dus ook een stukje verering plaats van de aarde waar Ram werd geboren”, zegt pandit Sarwankoemar Ramsoedit Tewarie. Hij is bijzonder blij met de eerste aanzet voor de bouw van de tempel en de uitspraak van Modi dat dit het begin is van verbroedering. “Ram en Hanuman hebben een bijzondere impact op de hindoes in Suriname. Er is in ons hart een gebondenheid en verbondenheid met Ayodhya”, onderstreept collega Bisnoetjaran Nandoe Tewarie. “Jammer dat onze voorouders deze dag niet hebben kunnen meemaken. Die generatie van toen vierde zelfs de Onafhankelijkheidsdag van India hier. Bij de jonge generatie zie je dat minder, maar de verbondenheid is er.”

Pandit Sarwankoemar Ramsoedit Tewarie

Ideale mens
Amrika Anroedh, voorzitter van de stichting Ramlila & Ramayan Foundation Suriname, zegt dat de mensheid terug moet naar de oorspronkelijke filosofie om als ideale mens te leven. Ram is daarvan het symbool: een goede koning, zoon, echtgenoot, vriend en broer. Anroedh is blij dat er vorig jaar november een uitspraak kwam in het langste rechtsproces ooit. De uitspraak van het hooggerechtshof kwam nadat bewijsmateriaal werd gevonden over het bestaan van Hindoe overblijfselen onder de structuur van de gesloopte Babri-moskee.

Ramlila & Ramayan Foundation Suriname (uiterste rechts Amrika Anroedh)

Projecten
De Ramlila en Ramayan Foudation staat in nauw contact met het Ayodhya Research Institute  (ARI) en doet er alles aan om de Ramlila en de Ramayan ook in Suriname levendig te houden. “ARI heeft laatst veertig personen in Suriname getraind in het acteren, schminken, muziek en decor voor Ramlila. Vier groepen van Suriname hebben ook recitaties uit de Ramayana opgenomen en opgestuurd voor het Ramayana recitatie project waaraan zeven landen hebben deelgenomen. We werken ook mee aan een encyclopedie over de Ramayana. Die zal wel uit driehonderd delen bestaan. Tijdens Navratri in oktober zullen elf landen, elk een uur de Ramlila opvoeren. Suriname doet ook mee aan dit project dat via youtube kan worden gevolgd.  Over drie jaar houden we een internationaal Ramlila festival en congres in verband met 150 jaar Hindostaanse immigratie.”

Foto’s: 2/3 Sabitrie Gangapersad en 4 Amrika Anroedh

Uw REACTIE kunt u HIER naar toe sturen o.v.v. uw naam, woonplaats en e-mailadres.

TOP