Surinaamse Ramlila ontroert India - Amrika Anroedh

Surinaamse Ramlila ontroert India

Suriname heeft een goede beurt gemaakt tijdens het Kumbh Mela festival in Prayagraj, Allahabad India. Op 2 februari is het spel van Ram en Sita uit de Ramayana door een Surinaamse Ramlilagroep opgevoerd in het Hindi. De tweede show die in het Sarnami zou worden gespeeld op 3 februari, werd om veiligheidsredenen afgelast.

Emotioneel
“Het publiek was erg emotioneel en er vielen zelfs tranen. In de zaal waren er meer dan drieduizend mensen. Voor de meeste mensen was Suriname een onbekend land. Wat het publiek het meest heeft ontroerd, is het feit dat we na 150 jaar, zo ver van India, nog steeds Hindi spreken en de Ramlila ook in die taal spelen”, vertelt groepsleider Amrika Anroedh van de Ramlila en Ramayana Foundation Suriname. “Onze Ramlilagroep heeft heel goed geacteerd en de muzikale begeleiding was super. De directeur van het Ayodhya Research Instituut (ARI) hield een heel mooie presentatie over Suriname als kleine India met alle etnische groeperingen. 

De Surinaamse Ramlilagroep bestond uit dertien personen die zijn geselecteerd na audities. In India hebben ze het huwelijk van Rama en Sita en de verbanning van Ram naar het bos opgevoerd.  De groep vertrok 26 januari en bezocht onder andere het Ayodhya Research Institute en Vrindavan. De spelers zijn inmiddels terug in Suriname en de groep zal binnenkort dat wat ze In India hebben opgevoerd ook aan het Surinaamse publiek presenteren.

TOP