Rishi Kartaram (1973) is oprichter en CEO van Game World en Jeffcommerce. Zijn bedrijf is sinds 1992 gevestigd in Capelle aan den IJssel met 45 werknemers en een jaaromzet van ruim €60 miljoen. De naam Jeffcommerce is vernoemd naar Kartarams held, Amazon-baas Jeff Bezos, tevens afkorting voor Just Easy Forecasting Fulfillment [gewoon eenvoudig voorspellen en leveren]. Jeffcommerce fungeert als het magazijn voor Amazon, Bol.com en andere webwinkels. Deze webwinkels hebben niet alle spullen in voorraad die de klant bestelt. Zij bestellen weer bij Jeffcommerce. De voorraad is bij deze webwinkels het grootste probleem. Ze hebben nooit de juiste voorraad: altijd te veel of te weinig van iets. Ondertussen verwacht de consument dat de bestelling binnen 24 uur geleverd wordt. Jeffcommerce houdt circa drie miljoen producten in voorraad voor meer dan zevenduizend merken verspreid over vijf magazijnen: twee in Nederland (in Capelle aan den IJssel en Tilburg), twee in Dubai en sinds kort een vijfde in India. Het betekent dan ook dat de magazijnen van Jeffcommerce uitpuilen met allerlei producten: van psychedelische pruiken tot frituurpannen, van Legend of Zelda-spellen en speelgoed-Aston Martins tot heliumballonnen, Star Wars-lampen et cetera. Het succes van zijn bedrijf is niet onopgemerkt gebleven. Er volgden de afgelopen jaren talloze interviews in de landelijke dagbladen en ondernemersmagazines.
Let’s Work Together & Grow Together
Hoe het begon
Rishi Kartaram is geboren in Paramaribo. In 1975 vestigde het gezin Kartaram zich in Rotterdam. Rishi was op vrij jonge leeftijd een fanaat van videospelletjes. Het was hem opgevallen dat de populairste videogames in Engeland al gauw zeventig gulden goedkoper waren dan in Nederland. Hij was zeventien jaar toen hij besloot deze spelletjes bij de Londense distributeurs te bestellen om die vervolgens in Nederland door te verkopen. Zijn eerste klanten wierf hij via advertenties in de huis-aan-huisbladen. Op een gegeven moment kreeg hij meer dan dertig belletjes per dag. ‘Hier zit handel in’, dacht hij. Al snel besloot Rishi de spelletjes nog goedkoper te importeren via Hongkong en Japan, bakermat van Nintendo, Sega en de Sony Playstation. Op die manier kon hij spelletjes als Street Fighter en Mortal Kombat net iets eerder hebben dan de concurrentie. Zijn moeder werd op zeker moment gek van alle telefoontjes en klandizie aan de deur dat ze hem te verstaan gaf: ‘Rishi, het is hier geen winkel’.
Grootste gamingbedrijf
Ondertussen begon Rishi in 1992 met zijn studie economie aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Hij besloot zijn studie te combineren met het ondernemerschap, een combinatie die uiteraard een zware belasting betekende voor de studie. Hij deed er uiteindelijk acht jaar over. Dit was voor hem echter geen punt aangezien zijn onderneming de wind in de zeilen had.
Hij huurde op 18-jarige leeftijd een winkel aan de Rotterdamse West Kruiskade, pal naast de Kentucky Fried Chicken: Game World, een uitgever en distributeur van games. Hij had echter geen startkapitaal en de banken wilden hem geen krediet verstrekken. Hij bedacht een list door als student bij verschillende banken een rekening te openen waarbij je betaalkaarten kreeg. Daarnaast kon hij ook een studentcreditcard aanvragen. Op die manier werd Rishi zijn eigen kredietverstrekker en kwam hij aan een startkapitaal van 4.500 gulden. Met dit bedrag kon hij computerspelletjes kopen en met de verkoop zijn rekeningen weer aanvullen. Het ging Rishi voor de wind. Game World werd het grootste gamingbedrijf van Nederland. In de hoogtijdagen (rond 2010) maakte Game World een omzet van 33 miljoen euro en leverde aan klanten zoals Free Record Shop, Mediamarkt, Bol.com en Intertoys. Op zijn 23e was hij al miljonair maar dat was niet aan hem te zien. Hij studeerde nog en woonde nog steeds bij zijn moeder. Van haar moest hij zijn studie afmaken, want stel dat het ondernemen toch niets werd. Om zich toch te verwennen kocht hij voor zichzelf een Audi.
E-commerce
Volgens Rishi is distributie de sleutel tot succes voor bedrijven in e-commerce. Toen de handel terugliep doordat games steeds meer werden gedownload, verlegde hij zijn koers naar e-commerce. Anno 2021 is Game World slechts een van de drie grote onderdelen van Rishi’s bedrijf Jeffcommerce, in 2016 opgezet als een distributieplatform (dat wil zeggen een platform of bedrijf dat zich hoofdzakelijk richt op het verstrekken van producten en diensten aan andere bedrijven) en oorspronkelijk ontwikkeld om goed te functioneren in de samenwerking met Amazon dat inmiddels ook zijn grootste klant is. Jeffcommerce werkt al met Amazon samen in India en Dubai. Daarnaast heeft Kartaram ook een netwerk in Silicon Valley opgebouwd door in meerdere techstartups te investeren. Met de komst van Amazon naar Nederland hoopt Kartaram binnen een aantal jaren een omzet van honderd miljoen euro te kunnen halen. Hierover zegt hij: ‘Overigens doe ik het niet meer voor het geld. De eerste miljoen is belangrijk, dan kun je dingen doen, maar daarna maakt het niet meer uit.
India en China
E-commerce in India en China is booming. Beide landen kennen inmiddels een middenklasse van enkele honderden miljoenen, een markt die groter is dan de Europese. Nederlandse bedrijven hebben volgens Rishi nog te weinig oog voor de economische potentie van India en China. In beide landen is de vraag naar westerse consumentenproducten immens. Jeffcommerce heeft inmiddels z’n eerste contracten getekend met grote webwinkels in India. In China, sloot Kartaram onlangs ook een contract af met webwinkelgigant Alibaba.
Filmicoon Amitabh Bachchan
Voor Kartaram begon het Indiase avontuur in 2016 met het maken van retro consumenten elektronica, waaronder exclusieve jukeboxen met Elvis Presley en Playboy. Achter Kartarams bureau hangt een grote medaille met daarop een foto van de grote Indiase filmster Amitabh ‘Big B’ Bachchan. Op instigatie van zijn vrouw maakte zijn bedrijf in 2018 een jukebox met liedjes uit de vijftigjarige carrière van deze Bollywood superster voor diens 73e verjaardag. Drie jaar heeft het geduurd om toestemming te krijgen en het contract alleen duurde een jaar. Hij vloog wel twintig keer op en neer en na eindeloos doorzetten lukte het eindelijk. Kartaram heeft inmiddels een goede relatie met de familie Bachchan en zijn management. De handgemaakte Amitabh Bachchan jukeboxen zijn inmiddels te koop voor twintigduizend US dollar per stuk op exclusieve locaties in Hong Kong, Dubai en binnenkort bij Harrods in Londen.
Advies aan startende ondernemers
De belangrijkste les die hij in al die jaren heeft geleerd is: blijf doorzetten, fouten maken hoort erbij. Want als je niet écht doorzet, bereik je ook niets’. Dit is ook zijn advies aan (jonge) startende ondernemers. Maar het begint, zoals hij zegt, met een passie en een visie.
Tot slot legden we Rishi Kartaram ter karakterisering de volgende keuzes voor:
Welk boek op nachtkastje?
It’s Not How Good You Are, It’s How Good You Want To Be van Paul Arden (2013)
Welke ondernemer als inspiratiebron?
Jeff Bezos van Amazon
Mark Rutte of Sigrid Kaag als premier?
Sigrid Kaag
Favoriete vakantiebestemming?
Dubai (ideale combinatie van Oost en West)
Wanneer voor het laatst in Suriname geweest?
Twee jaar geleden.
Naar een feest gaan of wandelen?
Geen van beide. Geeft de voorkeur aan fietsen.
Favoriete activiteit om te ontspannen?
Fitness in de sportschool.
Favoriet restaurant in Nederland?
Restaurant De Kade • Rotterdam
Beste advies ooit gekregen?
Van mijn Indiase guru: ‘Volg altijd je gevoel’.
Foto’s: Jeffcommerce