Negentig jaar Arya Dewaker Suriname

Sabitrie Gangapersad

Op grootse wijze heeft de vereniging Arya Dewaker afgelopen weekend haar negentigjarig bestaan gevierd. De organisatie die beschikt over 22 tempels, dertien scholen en een kinderhuis, gaat zich nu ook richten op ouderenzorg. “Wij doen de samenleving een seniorencentrum cadeau, omdat we weten dat adequate opvang en zorg voor ouderen een grote behoefte is”, zegt voorzitter Inder Gangabisoensingh.

Een wrihad (collectieve) hawan, receptie, dankdienst en huldiging van verschillende prominente personen, waren onderdeel van de jubileumviering. Met tientallen personen is er op het voorterrein van de tempel aan de Pengelstraat een uitgebreide vuuroffer dienst gehouden in de openlucht. “Negentig jaren zijn geen negentig dagen of uren. Het is meer dan een gemiddeld mensenleven. We zijn er trots op dat we onze doelen kunnen realiseren door de samenleving te dienen. Vandaar ook het besluit om een seniorencentrum te openen”, zegt de voorzitter. “Het ontwerp en de locatie aan de Henck Arronstraat zijn er. We gaan nu de financiële middelen zoeken.”

Als fundraising worden er grote foto’s van de mooie hoofdtempel aan de man gebracht. “Onze tempel staat op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO en is tijdens de internationale conferentie van de Arya Samadj in New Delhi gekozen tot beste Arya Samadj tempel in de wereld. We mogen daar heel erg trots op zijn. Wie doneert en de foto thuis ophangt, kan meteen met trots zeggen dat hij heeft bijgedragen aan de bouw van het seniorencentrum.”

Verschillende religieuze leiders, politici en andere functionarissen hebben de Arya Dewaker gefeliciteerd met de bereikte mijlpaal. Tussen de toespraken door werd het publiek vergast op zang en dans. De organisatie komt binnenkort ook uit met een jubileumboek.

Foto’s: Sabitrie Gangapersad en Freek L. Bakker (tempel)

TOP