Jonge kiezers gemobiliseerd voor verkiezingen

Sabitrie Gangapersad

President Desi Bouterse heeft in zijn jaarrede op 30 september 2019 bekendgemaakt dat de algemene vrije en geheime verkiezingen in Suriname op 25 mei 2020 plaatsvinden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat belast is met de organisatie van de verkiezingen, is al geruime tijd bezig met de voorbereidingen. Vorige week werd speciaal voor jonge kiesgerechtigden een edutainment event gehouden.

Electoraat
Het electoraat in Suriname bestaat voor ruim 25% uit jonge kiesgerechtigden die voor het eerst of voor de tweede keer naar de stembus zullen gaan. Om deze groep te bereiken werd het evenement doorspekt met entertainment en informatie over de verkiezingen. De nadruk werd vooral gelegd op welke stappen kiesgerechtigden moeten ondernemen om er zeker van te zijn dat ze op 25 mei probleemloos kunnen stemmen. Het belangrijkste is dat kiesgerechtigden voorkomen op de kiezerslijst, dat hun persoonsgegevens correct zijn en dat ze vooral op het juiste adres staan ingeschreven. Het laatste blijkt bij elke verkiezingen een groot probleem te zijn. Doordat veel kiesgerechtigden elders staan ingeschreven dan waar ze werkelijk wonen, krijgen ze vaak hun oproepingskaart (uitnodiging om deel te nemen aan de verkiezingen) niet. Bij de verkiezingen van 2015, waren ruim 39.000 kaarten niet afgegeven. Het overgrote deel had te maken met personen die niet meer op het opgegeven adres woonden.

Juiste adres
Om het aantal onbestelde oproepingskaarten terug te dringen, hebben kiesgerechtigden de gelegenheid om tijdens de controle van persoonsgegevens hun juiste adres op te geven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bij de voorbereidingen van de verkiezingen ook politieke partijen betrokken. De politieke partijen worden regelmatig geïnformeerd over de verkiezingswerkzaamheden en kunnen over verschillende zaken discussiëren met functionarissen. Bij de verkiezingen van 25 mei 2020 is het  politieke partijen verboden om samen te werken of als combinatie deel te nemen aan het proces. Alle politieke partijen moeten nu ook een waarborgsom betalen voor deelname aan de verkiezingen.

Foto’s: ministerie van Binnenlandse Zaken (communicatieafd.) – Suriname

TOP