Internationale Yoga Dag volop gevierd in Nederland

Arshana Thakoersing

De Verenigde Naties heeft 21 juni uitgeroepen tot Internationale Yoga Dag. En ook in Nederland werden er op diverse plekken speciale yoga events georganiseerd. Van een kleinschalig event tot aan een heus yoga festival, de een tegen betaling en de ander weer geheel gratis. Voor een ieder  was er wel wat wils.

Zo was er bijvoorbeeld het tweedaagseYoga Festival Zoetermeer dat dit jaar voor het eerst gehouden werd. Een  bijzonder event vol yogalessen, workshops en optredens van voedingsdeskundigen, life coaches, artiesten, muzikanten en meer. En op de Dam in Amsterdam werd op 16 juni  wederom een geslaagd event georganiseerd  door onder andere de Indiase Ambassade in Nederland met vegetarisch eten, muziek, dans en meditatie.

Zoetermeerder Sham Hira (47) bezocht beide dagen het Yoga Festival. Sham maakte  2,5 jaar geleden kennis met yoga. Nadat hij ‘burn-out’ -achtige klachten kreeg, werd hij door zijn vrouw aangemeld bij een yoga-studio. In eerste instantie rolde Sham in een hoekje van de studio zijn matje uit en verdween gelijk na de lessen naar huis. Gaandeweg hervond hij zijn innerlijke rust en daarmee ook zijn oude ik. In de afgelopen jaren weet Sham 3 tot 4 keer per week zijn plekje naar de yoga-mat te vinden. Tijdens het yoga-festival viel het Sham op dat er nauwelijks Hindostanen aanwezig waren en dat het veelal de Nederlandse vrouwen zijn die de weg naar de yoga-studio weten te vinden.

Mevrouw Chandra deed mee met de activiteiten op de Dam. ”Het was lekker weer en er waren veel bezoekers, waaronder ook veel Hindostanen”, zegt ze. Zelf is ze al ruim 30 jaar bezig met yoga. Eens in de week gaat zij naar de yogales. ”Het helpt me met mijn gezondheid.

Ook Sham Hira  plukt nu de vruchten van zijn yogalessen.” Onbewust ben ik beter gaan ademhalen. Juist op het moment dat er onrust in mij lijkt te ontstaan. Ik ben de dingen ook gaan relativeren. Ik maak me niet meer zo druk om van alles en nog wat. Soms denk ik bij een ander ook: die heeft yoga nodig!”

De populariteit van yoga valt niet te ontkennen.  Naar schatting beoefenen wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen yoga. In opdracht van Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en Yoga Magazine werd er in 2016  een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat 12% van de Nederlanders (1,6 miljoen) zich in ieder geval met yoga bezig houdt. “We hanteren nog steeds deze getallen maar naar schatting is dit  sindsdien alleen maar toegenomen.”, zegt Yvette Meinema , erkend yogadocent en bestuurslid van VYN. “ Yoga is een filosofisch en spirituele richting en geen wellness. Yoga kijkt naar integrale mensen, het is holistisch van aard en die houdingen zien wij bij VYN als een van de 8 onderdelen uit de 8 paden van yoga. De wat actievere vormen van yoga zoals Hatha Yoga zijn populair. Varianten met een meer meditatief karakter zijn minder bekend.” Volgens Yvette is  er ook een groei in het aantal jongeren dat aan yoga doet. “ Veel jongeren tussen de 25 en 35 jaar zijn bezig met een leefstijl dat past bij de trend van gezond leven en daar hoort yoga ook bij”.

“Ik raad anderen yoga aan, omdat velen van ons op zoek zijn naar balans, maar meestal eerst op een harde manier uit balans geraken om dan pas te gaan mediteren of yoga te beoefenen. Ik ben daar zelf ook een voorbeeld van”, zegt Sham. “Daarnaast kom je ook in contact met mensen die op een positieve en compassievolle wijze in het leven staan. Daar kun je alleen maar beter van worden!

TOP