“De Surinamer bestaat helemaal niet, net als de Nederlander. Suriname bestaat uit een groep mensen, verzameld uit alle delen van de wereld. Surinaams is wel een cultuur en een nationaliteit.”
Deze quote van Prem Radhakishun houdt mij, vooral bij herdenkings- en immigratiedagen bezig. Want, ikzelf ben een afstammeling van Hindostaanse contractarbeiders, geboren en getogen in Suriname, waarbij ik alle andere bewoners van Suriname als mede-Surinamers zie. Sranan-man!
Een aantal jaren terug heb ik tijdens een Hindostaanse immigratieherdenking een luchtig artikel geschreven waarin ik laat doorschemeren dat het dankzij de piraten is, dat ik en alle andere bewoners van Suriname zich Surinamer kunnen noemen. Over de oorspronkelijke bewoners, de Indianen of de Inheemsen, heb ik ook een bewering geuit die ik hier wederom onder de aandacht wil brengen.
Zullen we gemakshalve de schuld (of dank!) geven aan de piraten van de Kaap van de Zuidkust van Afrika, dat Columbus geprikkeld werd om nieuwe vaarrouten te zoeken om zo handel te blijven drijven met het toen al welvarende India? In elk geval heeft de intelligente Columbus – denk maar aan het ei – ervoor gezorgd dat de ontwikkeling van ook dit Amerikaanse werelddeel snel op gang kwam. Weliswaar, in het begin door veel bloedvergieten en slavernij. Dat is een heel ander verhaal, waar ik nu niet verder op inga. Overigens – volgens de geschiedenisboeken- heeft niet Columbus Amerika ontdekt, maar Amerigo Vespucci. Na zijn constatering dat het een ‘nieuw’ werelddeel betrof, is aan hem de eer gegund zijn naam aan het werelddeel te verbinden. Een terechte eer of gewoon een misvatting van toen? De Noormannen zouden voor Columbus dit werelddeel al hebben aangedaan, maar helaas is er weinig hierover geschreven.
Zeker is dat Columbus onbewust dit werelddeel heeft ontdekt vanuit de misgedachte dat hij een ronde omweg makende, een nieuwe veilige route naar India had gevonden. Hij dacht werkelijk dat hij in India was aangekomen, getuige het feit dat hij de bewoners van het door hem aangedane land, Indianen noemde. Een misvatting! Is het daarom, dat er sedert een aantal jaren sprake is van Inheemsen? Echter, misschien verdienen deze bewoners, het allereerste volk van de Amerika’s, het toch nog om Indianen ( lees: werkelijk de bewoners van India) genoemd te worden. Waarom?
Studies hebben aangetoond, dat de Roodhuiden (the native American-Indians) vanuit Azië, lang terug, na jaren trekken over de toen droge Beringstraat, Alaska bereikten en zo via Noord-Amerika verder trokken. Wij weten van de geschiedenis dat de Inca’s, de Maya’s en de Azteken ook Zon- (Surya) aanbidders waren. Intelligente volkeren die ook hun eigen zonnekalender hadden en de kennis bezaten om piramides en tempels te bouwen. Indien de geschiedenis herschreven zou moeten worden, wat sommige geleerden aanhalen, dan zijn er tal van historische nieuwtjes waar zeker aandacht aan dient te worden gegeven.
Bij deze noem ik een, dichtbij huis: Er wordt verondersteld dat de naam ‘Suriname’ is afgeleid van de indianenstam ‘de Surinen’ die in dit gebied hebben gewoond. Er zijn beweringen van wijlen Dr. Andre H.Loor en Dr. O. Kemble dat de Indianen, ongeveer 30.000 jaar geleden uit Azië naar dit werelddeel zijn gekomen en ook zonaanbidders waren. Kan het dan niet zo zijn dat deze Indianen, ook de Surinen, afstammen van de Surya-Vansies, het volk van het koninkrijk Ayodhia, waar Koning Shri Ramchander en zijn broers, deel van uitmaakten? Ik zie u uw wenkbrauwen fronsen…
In ieder geval denk ik dat wij, Hindostanen, personen van Indiase afkomst, zeker en terecht trots moeten zijn op het land Suriname. Dat wij ook hier mogen vertoeven. Met zijn allen, waarbij het verschil is dat het voor een groep een trek was en voor alle andere sprake was van een immigratie, met of zonder dwang.
Ik schreef dit zeven jaar geleden en ik vind ik het nog steeds interessant en boeiend om de oorsprong, en vooral het wel en wee van al mijn mede Sranan-man’s & uma’s te analyseren en te beschouwen.
Vandaag is het 9 augustus: een bezinningsvolle Dag der Inheemsen en Javaanse Immigratiedag toegewenst aan u allen.
Moge het met ons allen goed en steeds beter gaan.
Foto’s: Sampreshan/Hindorama, Ranjan Akloe, Nostalgisch Suriname (Fb) en Nationaal Archief.