Hindoes blij over uitspraak Ayodhya

Sabitrie Gangapersad

De uitspraak van het Indiase hooggerechtshof over de toewijzing van de betwiste heilige plaats Ayodhya aan Hindoes, heeft ook in Suriname gezorgd voor veel blijdschap binnen de Hindoegemeenschap. Nadat de Babri-moskee in de jaren negentig door Hindoes was gesloopt, werd ook uit Suriname geld en symbolische stenen opgestuurd voor de bouw van een Ram mandir op die plek.

Historisch besluit
Op social media noemt assembleelid Krishna Mathoera de uitspraak ‘een historisch besluit’. “Het hooggerechtshof heeft voor zowel de Hindoe als de moslim gemeenschap blijdschap en bevrijding gebracht. Er zijn veel mensenlevens verloren gegaan. Gurudev Sri Sri Ravi Shankar (van de Art of Living organisatie … red.) pleitte sinds 2003 hiervoor en maakte deel uit van het bemiddelingsteam. Voor beide gemeenschappen is dit een overwinning. Religie mag ons nooit scheiden. Het moet ons dichter bij elkaar brengen”, schrijft ze. Ook Amrika Aroedh van de stichting Ramlila en Ramayan Foundation is ingenomen. Tijdens zijn bezoek aan India in februari dit jaar, had hij in de Indiase pers gepleit voor bouw van de Ram mandir in Ayodhya. Zijn organisatie heeft een nauwe samenwerking met het Ayodhya Research Instituut over Ramlila en hij weet dat er plannen zijn om een Rambeeld van ruim 132 meter hoog daar neer te zetten.

Overwinning Bharata Mata
“Ram was als incarnatie van God in Ayodhya geboren. Dat is gebleken uit de opgravingen. Er zijn beelden gevonden en dichtteksten waaronder chaupai’s (vierregelige verzen). Ik ben enorm blij dat een eeuwenoud geschil via de democratie en de scheiding der machten, is opgelost. Ik weet dat niet elke Surinaamse Hindoe met deze kwestie bezig is, maar er is een grote groep die dit goed volgt. Jaren geleden, ik vermoed zo een vijftien jaar terug, hebben we namens de Sanatan Dharm Maha Sabha een steen gestuurd met ‘Suriname’ en ‘Jai Shree Ram’ erop voor de bouw van de tempel in Ayodhya”, vertelt oud assembleevoorzitter Indra Djwalapersad. Net als de Indiase premier Narendra Modi, typeert zij de uitspraak van de rechter als een overwinning van Bharata Mata (moeder India). De rechter heeft beslist dat de moslims een ander stuk land krijgen om een moskee te bouwen. Het vonnis is gebaseerd op  bewijsmateriaal dat na opgravingen werd gevonden over het bestaan van Hindoe overblijfselen onder de structuur van de gesloopte Babri-moskee.

Gebed gehoord
Pandita Soeshila Baldew-Malhoe kan haar geluk niet op. Ook zij is op de hoogte van initiatieven die er vanuit Suriname waren ondernomen voor de bouw van een mandir in Ayodhya. “Wij van Jagrat Arya Mandal hebben destijds ook een steen gestuurd samen met geld dat door verschillende organisaties bij elkaar was gezet. Het staat buiten kijf dat Ayodhya de geboorteplaats van Ram is. Toen andere volkeren India binnenvielen, was India een gebied van Hindoes. Van heel veel plekken is de naam door de moslims veranderd. Mijn vader heeft tijdens zijn bezoek aan India geweigerd om de Taj Mahal en Qutab Minar te zien. Hij zei dat op die plekken vroeger tempels stonden”, zegt Baldew-Malhoe. Ze is blij met de toewijzing en de richting welke India met Narendra Modi opgaat. “Dit is Gods werk en het gebed van miljoenen Hindoes dat is gehoord.”

Foto’s: internet (India Today)

TOP