Gaan de verkiezingen door in Suriname? - Hindorama

Toen op 13 maart 2020 de eerste Covid-19 besmette persoon in Suriname werd genoteerd, brandde de vraag op vele lippen: gaan de verkiezingen in Suriname nog door? Op dezelfde dag werden de trainingen aan personen die op 25 mei moeten werken op een stembureau opgeschort. Intussen zijn deze online opgepakt en zijn alle andere activiteiten voorbereid, maar in het onderbewustzijn blijft de vraag nog voortleven: gaan de verkiezingen door?

Geen sfeer
“Ik weet dat het moeilijk is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren, maar gelet op de situatie zijn er geen ingrediënten aanwezig om de verkiezingen uit te stellen. Er is geen sprake van verspreiding van het virus. We hebben al een poosje geen nieuwe besmettingen”, zegt districtscommissaris Mike Nerkust, die ook deel uitmaakt van het Covid-managementteam. Door de Covid-situatie is de voorbereiding naar de verkiezingen, heel anders dan normaal. Zonder grote massameetings, veel propagandamaterialen en bijeenkomsten verspreid over het hele land, is er ook geen verkiezingssfeer.

Bezorgdheid
Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken worden alle zaken voor de verkiezingen voorbereid. Een grote uitdaging is 25 mei zelf. Over de maatregelen die moeten gelden om stembureauleden en kiezers te beschermen is er met het Covid-managementteam overleg geweest. De mogelijkheden worden deze week besproken met politieke organisaties. Intussen worden de oproepingskaarten huis aan huis bezorgd en ook voorbereidingen getroffen voor het drukken van de stembiljetten. Veel mensen zijn bezorgd over de aanwezigheid van internationale waarnemers en de opkomst van kiesgerechtigden. “Als er maar weinig mensen komen opdagen en de opkomst is minder dan dertig procent, zal de uitslag bindend worden verklaard door het Onafhankelijk Kiesbureau?”, vragen velen zich af.

Mobilisatie
Om toch een beetje sfeer te brengen, hebben twee grote politieke organisaties, de NDP en de VHP, het afgelopen weekend door de straten van Paramaribo rondgereden in auto’s met vlaggen. De ABOP van Ronnie Brunswijk heeft een online massameeting gehouden. Politieke partijen en hun kandidaten maken vooral veel gebruik van sociale media, de televisie en de radio om zich te profileren. Op sociale media circuleren ook video’s en berichten van partijpropagandisten die huis aan huis trekken om vlaggen te plaatsen, die weer door loyalisten van andere partijen worden vervangen. Heel veel instanties en personen worden ineens bedacht met pakketten. Zelfs aan de daklozen in de binnenstad wordt gedacht. “We zullen u op 25 mei ophalen en brengen naar het stembureau. En u weet waar u het moet kleuren toch?”, spreekt een partijloyalist een dakloze in de binnenstad van Paramaribo aan, die net een bakje eten van hem heeft ontvangen. Verdwaasd kijkt de dakloze op naar de man die aandringt op een antwoord en gebaart naar zijn paarse trui. Als de dakloze naar tevredenheid heeft gereageerd, gaat de man verder. Aan de andere kant worden vrienden en familie aangemoedigd om af te rekenen met het desastreus financieel beleid. “We moeten stemmen, omdat we beter dan dit verdienen”, merkt een man op. Al met al lijkt het goed te zullen komen op 25 mei, mits het belangrijkste ingrediënt ‘geld’ aanwezig is om de laatste zaken nog af te ronden.

“Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Wees niet verantwoordelijk voor de verdere afbraak van Suriname. Stem op 25 mei niet met uw hart, maar met uw verstand. Stem SLIM !”

Gerelateerde artikelen

Verkiezingen 25 mei 2020: Suriname verdient beter  In dit onlangs gepubliceerde artikel van Hindorama staat een advies voor de VHP (Chan Santokhi) :  “Uit het oogpunt van transparantie naar de kiezer toe is het van groot belang dat de VHP vóór mei 2020 openheid van zaken geeft over een eventuele samenwerking met de NDP van Bouterse.”

Bekijk op youtube Chan Santhoki : “VHP werkt niet samen met de NDP”

Als de pg een NDP’er vervolgt, is hij een Hindostaan; als de pg een VHP’er vervolgt, is hij een Srananman
Oproep tot Slim Stemmen – Make a difference – Make you vote count!

TOP