GEZOCHT ! Historische foto's van Hindostanen

Fotogeschiedenis van Hindostanen

Sampreshan | Hindorama

Hindorama publiceert een serie artikelen over de Hindostaanse migratiegeschiedenis van prof. dr. Chan E.S. Choenni. Tevens zijn wij bezig om oude foto’s en documenten uit de Hindostaanse geschiedenis te verzamelen, in het bijzonder foto’s uit de contract­periode (1873-1920) en de periode 1921-1970. Uitgever Sampreshan en Hindorama willen samen een collectie samenstellen en op deze wijze onze geschiedenis ook aan de hand van foto’s illustreren.

Hiervoor hebben wij jullie hulp nodig. We weten dat er veel foto’s zijn. Het is jammer als voor de geschiedenis waardevolle foto’s zoekraken of weggegooid worden na overlijden of gewoon ergens weggestopt blijven. Het verzoek is om te kijken in oude foto albums en bij oudere familieleden, vrienden en kennissen. Het gaat daarbij vooral om foto’s over de volgende thema’s met betrekking tot de Hindostaanse geschiedenis tot 1970:

  1. Huisvesting/woningen op (hoge) neuten/erven/landerijen (jaghá)
  2. Arbeid/werk/landbouw
  3. Vervoer/transport bijv. karren, boten, bussen met Hindostanen
  4. Religie/uitvoering van rituelen/mandirs/moskeeën
  5. Cultuur/huwelijk (biyáh, nikáh)/ viering van hindoe- en islamitische feesten / opvoering Rámlilá
  6. Onderwijs/schoolbezoek/internaten
  7. Personen/families, liefst contractarbeiders of personen geboren voor 1910/personen in oude klederdrachten (dhoti, orhni)
  8. Sport en spel (voetbalvereniging, worstelwedstrijden)
  9. Muziek/dans/toneel (nátak)
  10. Belangrijke/bijzondere personen/leiders/politici

Schroom niet om foto’s te sturen, wij maken een mooie collectie die een waardevolle bijdrage zal zijn aan de optekening van de geschiedenis van Hindostanen. Welkom zijn ook  foto’s die niet direct onder genoemde ca­te­gorieën vallen, maar die volgens u wel een bijzondere (historische of culturele ) waarde hebben. Wij zullen zorgvuldig met jullie foto’s omgaan. We vragen daarom ook aan te geven of bij de foto’s de namen van de personen die erop staan, moeten worden vermeld of niet. Wij zullen wel jullie met naam bedanken voor de geleverde bijdrage, tenzij anders aangegeven.

Hoe en waar aan te leveren?

Appen: de oude foto’s/documenten met een mobiel fotograferen en appen naar +31 6 24284890

Mailen: foto’s/documenten kunnen worden gescand in jpg of png formaat (tif en eps ook geen enkel probleem) en deze mailen naar info@hindorama.com

Transferen: grote scans en bestanden kunnen getransfereerd worden via wetransfer.com naar info@hindorama.com

Komt u er niet uit, kunt u ons altijd mailen of appen. Voor meer informatie zie ook Hindorama Bibliotheek Migratiegeschiedenis

Alvast hartelijk dank | Radjin Thakoerdin
[Sampreshan|Hindorama]

En hierbij als voorbeeld enkele foto’s waar wij op zoek naar zijn:

TOP