EXPOSITIE

Nalatenschap van Anil Ramdas nu nog herkenbaar en actueel

HINDORAMA
[ 27 maart 2025 ]

Schrijfster Karin Amatmoekrim promoveerde in 2023 op een biografie van Anil Ramdas (Paramaribo, 1958 – Loenen aan de Vecht, 2012). De titel van haar proefschrift luidt: In wat voor land leef ik eigenlijk? Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet. Zij won hiermee de Nederlandse Biografie­prijs 2024. Thans heeft zij voor de kunstinstelling West Den Haag een gelijknamige tentoonstelling samengesteld die is gewijd aan het leven en werk van schrijver, journalist en intellectueel Anil Ramdas.

In de biografie beschrijft en analyseert Amatmoekrim hem tegen de achtergrond van het spanningsveld tussen hem als Surinaamse schrijver en de veranderende westerse context. Werd zijn bijdrage aan het debat over identiteit, diversiteit en postkolonialisme eerst als verfrissend en belangwekkend verwelkomd in Nederland, later werd hij verguisd vanwege zijn kritiek op de opkomst van het rechts-populisme. Met de tentoonstelling laat Amatmoe­krim zien dat Ramdas’ denken en werken juist in het huidige tijdsgewricht opnieuw tot nadenken stemmen.

Anil Ramdas

De tentoonstelling bevat tv- en video-opnamen, kranten­knipsels, boeken en persoonlijke objecten uit de nala­tenschap van Ramdas en geeft daarmee een bijzondere, persoonlijke kijk op het leven van deze roemruchte schrijver binnen de Nederlandstalige literatuur. Daarnaast zijn er Hindostaanse films te zien. Ramdas had immers een bijzondere kijk op deze films die volgens hem meer invloed hadden op het denken en doen van Hindostanen dan men besefte. Hij verzorgde programma’s op de hindoezender OHM waarin hij vertelde hoe je naar Bollywoodfilms kan kijken, hoe de bood­schappen kunnen worden ontcijferd en waarom de verborgen codes zoveel invloed hebben.

De expositie IN WAT VOOR LAND LEEF IK EIGENLIJK? ANIL RAMDAS loopt tot 1 augustus 2025.

Karin Amatmoekrim

Naast de visuele presen­tatie worden op 18 mei, 15 juni en 20 juli discus­sie­bijeenkomsten ge­or­ganiseerd over the­ma’s als identiteit, vriend­schap, de verant­woor­de­lijk­heid van intellect­­uelen in het publieke debat en de betekenis van culturele diversiteit in een verande­rende samenleving. Deze bijeenkomsten worden gemodereerd door Karin Amatmoekrim. Nadere informatie zal te vinden zijn op: http://westdenhaag.nl/­exhibitions/25_02_­Anil_­Ramdas

Locatie: West Den Haag in het voormalige gebouw van de Amerikaanse ambassade aan de Lange Voorhout 102 te Den Haag

Openingstijden en entreekosten:
https://west­denhaag.nl­/­info

Zie ook de eerder op deze site gepubliceerde bespreking van het proefschrift van Karin Amatmoekrim: De tragiek van brandende ambities – Hans Ramsoedh – Hindo­rama

TOP