Cruise vakanties, iets voor Hindostanen?

Arshana Thakoersing

Bepakt en bezakt in een bus vol met Hindostanen onderweg naar Spanje aan het begin van de vakantie. We kennen allemaal wel dit tafereel. Maar wist je dat het ook anders kon? En nee, het gaat niet over een vakantie naar Suriname met het vliegtuig. Wat blijkt, cruisen is in! We hebben het niet over  het zoeken van vluchtige seksuele contacten in de buitenlucht, maar over vakanties aan boord van een zeeschip.

Aantrekkelijk
Uit een verslag over cruisetrends en vooruitzichten in 2019  van Cruise Lines International Association (CLIA) als internationale koepelorganisatie van cruisebedrijven, blijkt dat steeds meer mensen kiezen voor vakanties op een schip. De aantrekkingskracht om meerdere bestemmingen te bezoeken en het opdoen van een unieke ervaring, zoals muziekfestivals op zee overstijgt de behoefte om alleen mooie plekken te bezichtigen.

Variatie
Je kunt kiezen uit verschillende soorten cruisereizen zoals een expeditie cruise naar de Galapagos eilanden met een ‘klein’ schip of reizen met zeer grote, luxueuze schepen die  binnen en buiten Europa varen. Als onderdeel van het excursiepakket kun je de  Machu Pichu beklimmen, een luxe spa behandeling op het schip boeken of een kookworkshop volgen met top chefs. Voor een ieder is er een cruise te vinden en de prijzen variëren naar gelang de eigen wensen. Maar hoe zit het met ons Hindostanen, is dit een vakantie dat bij ons past of gaan we toch liever met de bus naar Lloret de Mar in Spanje?

Ervaringen
Naveen (37) is onlangs op zijn 2ecruise binnen Europa geweest. Hij heeft de smaak te pakken en is van plan dit vaker te doen. “Ooit had een Creoolse schoonmaker op het werk mij verteld over zijn cruisevakantie. Ik dacht altijd dat het duur was en kende het concept niet echt. Later hoorde ik van een Hindostaanse collega dat ze ook was gaan cruisen en dat het ook voor ons Hindostanen leuk was om te doen. Ik ben toen erover gaan lezen en onderzoeken. Mijn eerste cruise was boven verwachting leuk op een redelijk ‘klein’ schip met achttienhonderd gasten. Ik boekte daarna meteen mijn tweede vakantie op een nog luxer schip met zesduizend gasten.”Sharda (49)  heeft al negen grote en vier kleine cruisevakanties achter de rug. Ook zij is van plan om vaker te gaan cruisen met haar man en kinderen. “Op een boot heb je heel veel te doen, vooral in de avond. Je zit lekker binnen en je voelt je veilig. Er is geen omkijken naar iets, alles is voor je geregeld en het  is heel relaxed. Overdag kun je kiezen om aan wal te gaan. De combinatie van diverse landen of steden aandoen en de luxe faciliteiten op het schip qua eten, drinken en entertainment trekken mij zo aan.”
Volgens Naveen kom je op de cruise genoeg Hollanders (bakra’s) tegen, maar de Hindostanen kun je op één hand tellen. “Ik denk niet dat veel Hindostanen bekend zijn met het concept van cruisevakanties. Een busreis naar Spanje kennen ze wel, dat gaat van mond op mond, maar cruises worden weinig gedaan. Er is daar kennelijk weinig animo voor.” Dit wordt door Sharda beaamd. “Veel Hindostaanse collega’s hebben er niet van gehoord of zijn bang om zeeziek te worden”, zegt ze.

Promotie belangrijk
Bij een bekend reisbureau onder Hindostanen  leggen medewerkers uit dat Hindostanen wel degelijk cruises boeken, maar niet in grote getallen. Er wordt vaak gekozen voor cruises richting Azie, Dubai, de Malediven en Mumbai. Europa komt niet echt aan bod bij hun, omdat de reisorganisatie  zich voorheen speciaal richtte op cruise reizen naar Amerika en Azie. “Ouderen gaan graag in groepen, langer op reis. Ze voelen zich beschermd. Jongeren gaan vaker op kortere vakanties. Voor Hindostanen is de prijs heel belangrijk.  Vaak kijken ze niet naar wat voor kwaliteit ze ervoor terug krijgen. Ze mogen best wel wat kritischer en meer open-minded  zijn om nieuwe dingen te doen,” zegt een medewerker. Ook promotie speelt een belangrijke rol. Klanten vragen bij het boeken ook altijd of ze kunnen shoppen. “Bij cruisevakanties is dat niet onmogelijk,  maar minder gangbaar en dus ook minder aantrekkelijk. Ze hebben dus andere verwachtingen.” De  medewerkers verwachten dat uiteindelijk steeds meer mensen een cruisevakantie gaan boeken, omdat mensen wel behoefte hebben aan wat nieuws en cruisen doet men niet elke dag. “Wij spelen hier op in door nu ook in Europa cruise vakanties aan te bieden.”

Stijgende trend
De rederij waarmee tijdens een cruisevakantie wordt gevaren is meestal Spaans of Duitstalig, maar er wordt over het algemeen ook in het Engels gecommuniceerd. Soms kan het door overmacht voorkomen dat de geplande route terstond moet worden aangepast. Hierdoor kun je bepaalde plekken niet meer bezoeken of moet je elders langer blijven. Uit het jaarlijks onderzoek van CLIA blijkt dat 113.000 Nederlanders in 2018 een cruise boekten. Dit is een stijging van 2,2% ten opzichte van het jaar daarvoor. CLIA voorspelt dat in 2020 het aantal mensen dat gaat cruisen, zal toenemen. Of de Hindostanen ook meegaan in deze trend, is nog maar de vraag. Hopelijk zijn ze dan wat bekender met het fenomeen en laten ze hun busvakantie varen voor een nieuw avontuur. Bekendheid verschaffen, open staan voor nieuwe ervaringen en mond op mond reclame kunnen hier wellicht bij helpen.

TOP