Boekpresentatie Hanna vertelt over de slavernij en de Hindostaanse immigratie

Sampreshan uitgeverij en Stichting Eekta

Ambassadeur Khargi neemt een exemplaar in ontvangst uit handen van de auteur. Links achter uitgever Radjin Thakoerdin en rechts prof. Chan Choenni.

“Wij allen zijn Verbonden door een Gedeeld Verleden.”

Op 29 mei 2022 vond in Den Haag tijdens een druk­bezochte bijeenkomst in het gebouw van Stichting Eekta de boekpresentatie plaats van Hanna vertelt over de slavernij en de Hindostaanse immigratie van auteur Rehana Lal­ma­ho­med, met illustraties van Jurmen Kadosoe. Een uitgave van Sampreshan in samenwerking met het Jnan Adhin Instituut.

Het boek geeft op beeldende wijze een belangrijk onder­deel van de Surinaams-Nederlandse koloniale geschiedenis weer en draagt bij aan kennisverrijking bij veel Neder­landers over de achtergrond van de twee grootste Surinaamse bevolkings­groepen: Surinamers van Afrikaanse afkomst (Afro-Surinamers en Marrons) en Hindostaanse Surinamers. In 2023 is het 160 jaar geleden dat de slavernij in Suriname werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat de eerste contractarbeiders uit het toenmalige Brits-Indië in Suriname aankwamen. De verbondenheid van deze ge­beur­tenissen komt goed tot uiting in dit dubbel (historisch) pren­ten­boek.

Personen van Surinaamse afkomst maken een belangrijk onderdeel uit van de Nederlandse samenleving. Met dit boek dat de leeftijd van 9 tot 99 jaar zal aanspreken, wordt kennis van elkaars achtergrond gedeeld en wordt ertoe bijgedragen dat een stuk gedeelde Nederlands-Surinaamse geschiedenis een plaats krijgt in het collectieve geheugen.

Tijdens de bijeenkomst werd het eerste exemplaar door de auteur aangeboden aan de ambassadeur van Suriname, Rajendre Khargi. De burgemeester van Den Haag was verhinderd aangezien hij op dat moment op bezoek in Suriname was. Zijn plaats werd ingenomen door de eerste locoburgemeester, Kavita Parbhudayal die ook een exem­plaar kreeg aangeboden, evenals de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (Rabin Baldewsingh), de voorzitter van Vereniging Ons Suriname (Vincent Soekra), de projectleider Herdenkingsmonument Haags Slavernij­verleden (Peggy Wijntuin) en de twee kinderen Na’Eliah Gumbs en Suraya Jibodh als represen­tanten van de doel­groep jeugd 9+.

Schoolkinderen Suraya Jibodh en Na’Eliah Gumbs ontvingen ook een exemplaar.

De voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden, Barryl Biekman, die in de voorfase van de uitgave was betrokken, had zich wegens uitlandigheid afgemeld. Ze liet via de uitgever weten achter de publicatie te staan, zij het dat bepaalde tekeningen wat haar betreft iets gede­tail­leerder hadden mogen zijn.

Tijdens de vragenronde met auteur Rehana Lalmahomed legde zij uit dat het haar jaren heeft gekost om het materiaal voor het boek bijeen te brengen. Doordat zij in Nederland woont en de illustrator in Suriname was het een enorme uitdaging de tekeningen te krijgen zoals zij deze graag zag. Zo nam het bijna een jaar in beslag voordat de roze outfit van de Hanna die over de Hindostaanse immigratie vertelt naar wens was.

Bestuursleden van Eekta, Priya Poeran, Savitri Changoe, Waheeda Amirkhan (4e van links) en ambassadeur Khargi en echtgenote.

Rabin Baldewsingh liet zich ook van een andere kant zien door te zingen en prachtige gedichten voor te dragen in het Sarnami, Sranang Tongo en Nederlands.

De bijeenkomst die een zeer gemoedelijk karakter had, werd afgesloten met ruime tijd voor netwerken, aan­schaffen van het boek en het boek te laten signeren door de auteur. Stichting Eekta stond garant voor de gast­vrijheid.

Foto’s: Safoera Sheik-Zahoeri, Eric Kastelein en Stuart Rahan

Bekijk de boekpresentatie op Saraswati Art TV via Salto Amsterdam (klik op deze link): https://www.salto.nl/programma/saraswati-art-tv/4nOg467zJYMW2EKUI8Q4WA/

Hanna vertelt over de slavernij en de Hindostaanse immi­gratie • Schrijfster: Rehana (Hanna) Lalmahomed • Illus­traties: Jurmen Kadosoe • Tekstadvies: Kanta Adhin • ISBN/EAN 9789083199610 • Uitgave: Sampreshan, Zoeter­meer 2022 i.s.m. Jnan Adhin Instituut (JAI) • hardcover • 68 pagina’s • prijs 19,95 euro • gratis kleurplaten alléén bij SAMPRESHAN.COM

Bekijk de fotogalerie door te klikken op een foto.

TOP