Column Kanta Adhin

2025: Een (terug)keerpunt?

[ 31 december 2024 ]

Kanta Adhin

Elk jaar hopen we weer op goede en gunstige ontwik­ke­lingen in ons leven. Maar we kunnen niet voorspellen wat er gaat gebeuren en welke wending dingen nemen. Drie jaar geleden hadden we niet gedacht dat er oorlog in Europa zou uitbreken en nog minder dat die zolang zou duren. In zijn nieuwe functie als secretaris-generaal van de NAVO heeft Mark Rutte een alarmerende boodschap afgegeven, namelijk dat we ons geestelijk moeten voorbereiden op oorlog en dat er offers zullen moeten worden gebracht. Er zal meer geld naar defensie moeten waardoor er minder voor andere zaken beschikbaar is. En dat in een tijd dat in Nederland gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting onder druk staan, en wereldwijd het klimaat. Bovendien is migratie al een tijd een hot issue. De grote aantallen migranten zouden veel overlast veroorzaken en de druk op de voorzieningen vergroten. Bij de laatste verkiezingen werd een antimigratie partij de grootste en in 2024 werd voor het eerst een regering gevormd met deelname van deze partij. Niet autochtone Nederlanders voelen zich niet meer op hun gemak.

Veel Surinamers trokken naar Nederland voorafgaand aan de onafhankelijkheid in 1975. Vroeger werd wel eens gegrapt dat Surinamers weer naar hun land zullen vertrekken als hier oorlog uitbreekt. Een oudere Suri­naamse man die nu al meer dan vijftig jaar in Neder­land woont, zei tegen mij: “Wat denk je? Zullen zij bereid zijn voor de ‘Nederlandse leeuw’ te sterven? Er zijn weinig Surinamers die het Nederlands volkslied uit het hoofd kennen, laat staan uit volle borst zingen.” Nu is dat lied met vijftien coupletten wel erg lang, maar doorgaans wordt alleen het eerste couplet gezongen, soms gevolgd door het zesde couplet. “Je moet begrijpen,’’ vervolgde hij, “dat woorden als ‘van Duitse bloed’ en ‘de Koning van Hispanje’ in het eerste couplet ook geen gepassioneerde verbon­den­heid met het land oproepen. Je hoort nergens ‘Nederland’ of ‘Holland’. Je kunt je voorstellen dat de woorden van Rutte mensen aan het denken zetten. En dat is nog niet alles! Tegenwoordig moet je oppassen als je ruzie hebt met iemand. Die plaatst zo een vuurwerkbom bij je voordeur. Het is niet alleen oorlog met Rusland die dreigt.”

Ja, dat is ook zo. We zien de laatste tijd een toenemende trend van explosieve conflicten, letterlijk en figuurlijk. De gedachte dat vuurwerkbommen alleen in het criminele milieu worden gebruikt, klopt niet. Volgens de politie gaat het in meer dan de helft van de gevallen om ‘huis-tuin-en-keuken-conflicten’. Een dramatisch dieptepunt was de explosie in Den Haag op 7 december die ook mensen­levens eiste. “Weet je dat er in 2024 meer dan duizend incidenten met explosieven zijn geweest, dat is meer dan twee per dag! Kan je voorstellen! En dan hebben ze het over veiligheid in Suriname. Ja er zijn berovingen, maar niemand plaatst zomaar een bom bij je deur.”

Nog even over de grap van vroeger: zullen veel mensen nu geneigd zijn naar Suriname te vertrekken? Met de olie­vondsten zijn er goede vooruitzichten voor econo­mische groei en kunnen er investeringen worden gedaan voor verbetering van de diverse voorzieningen. Er zal mens­kracht nodig zijn. Volgens mijn gesprekspartner zal het niet zo een vaart lopen, maar het jaar 2025 zou wel een turning point kunnen markeren. “Kijk, ik ga vaker naar Suriname, maar ik ben nu een oude man en wordt niet gezien als concurrent voor een baan. Maar als je komt om het land te helpen opbouwen, word je met achterdocht bekeken en, als het even kan, weggepest. Jouw kennis en kunde kan je in je broekzak stoppen. Anderen daar die hun broekzakken met geld uit de staatskas vullen, mogen blijven. Je moet daar ook niet gaan om iedereen de les te lezen of meteen een ministers- of ambassadeurspost te eisen. Oudere mensen zullen misschien wel gaan, maar de generatie die hier is opgegroeid, zie ik nog niet zo gauw massaal hun boeltje pakken. Misschien pas als de situatie hier echt dreigend wordt. Maar meisje, je kent die Surinamers. Als je dan teruggaat, zullen ze je niet sparen met opmerkingen dat je met de staart tussen de benen bent teruggekomen nu Nederland niet meer veilig voelt.”

Sowieso zal 2025 voor Suriname een gedenkwaardig jaar worden. Behalve dat het 50 jaar onafhankelijkheid markeert, is het land met het overlijden van een coup­pleger/ex-president/veroordeelde meervoudige moorde­naar/voortvluchtige crimineel fysiek bevrijd van de meest omstreden figuur in de recente Surinaamse geschiedenis. Welke impact dat zal hebben op de verkiezingen in mei 2025 en de koers van Suriname zal nog moeten blijken.

TOP